Ondernemen op gevoel

3 jaar geleden besloot onderneemster Olga Hendriks het roer om te gooien en realiseerde ze haar langgekoesterde wens. Ze verkocht haar beautysalon en besloot zich te gaan richten op de verkoop van ‘alles wat vrouwen leuk vinden’. Vanuit haar winkel en webshop verkoopt Olga lifestyleproducten als meubels, woonaccessoires, sieraden en kleding.

Waarom besloot je het roer om te gooien? Ik was naast mijn werkzaamheden als schoonheidsspecialiste al bezig met het geven van interieuradvies aan vrienden en bekenden. Dit vond ik zo leuk dat ik besloot van mijn passie mijn werk te maken. Ik huurde een geschikt pand tegenover de school van mijn zoon, waar dagelijks zo’n driehonderd ouders naar toe komen om de kinderen naartoe te brengen. Inmiddels had ik al een aantal meubels gekocht en opgeknapt, dus ik kon direct mijn winkel, Il Fienile, inrichten. Gaandeweg zijn daar steeds meer items bijgekomen.

Aan wat voor items moeten we dan denken? Omdat ik eigenlijk alles op mijn gevoel doe – ik koop en verkoop alleen dingen die ik zelf leuk vind – zijn het vooral items die vrouwen leuk vinden. Naast meubels verkoop ik kleding, schoenen, sieraden, kaarsen en verder alles wat ik mooi vind. Teveel om op te noemen eigenlijk.

Hoe vind je al deze spullen? Die vind ik op beurzen. Ik ga regelmatig naar Parijs en Barcelona op zoek naar spullen die je hier niet snel vindt. Verder heb ik zo m’n vaste, veelal Franse handelaren, waar ik bij koop.

Wat vind je van de combinatie fysieke winkel met webshop? Voor mij is dit een ideale combinatie. De twee kanalen versterken elkaar. Door de winkel krijg ik meer traffic op mijn website en op mijn Facebook-pagina die ook heel goed bezocht wordt. Doordat deze kanalen zo goed worden gevonden, verkoop ik veel online en komen mensen ook weer naar de winkel om te zien wat ik nog meer verkoop. Ik zorg er dan ook voor dat een bezoek aan Il Fienile een beleving is. Maak het gezellig met een drankje en iets lekkers. Mensen blijven over het algemeen dan ook lekker lang hangen in mijn winkel.

Hoe lang adverteer je op Marktplaats? Al vanaf het begin, drie jaar geleden. Ik zette sowieso privé ook al veel dingen op Marktplaats dus voor mij was het logisch om ook mijn nieuwe business op dit platform te zetten. Ik adverteer als particulier maar ook als ondernemer op Admarkt, zo kan ik ervoor zorgen dat mijn keyadvertenties hoog staan en snel worden gevonden. Ik koop ook veel meubels op Marktplaats die ik dan opknap en weer verkoop in mijn winkel of via dit platform. Op mijn site heb ik een directe link naar mijn Marktplaats-advertenties die ik overigens iedere week ververs.

Heb jij nog tips voor mensen die ook een eigen (online)onderneming willen starten? Wat belangrijk is, is dat mensen zich realiseren dat voor jezelf beginnen betekent dat je een doorzetter moet zijn, dat je flexibel bent, dat je al je energie stopt in de onderneming én dat je je moet realiseren dat je niet meteen geld verdient. Het is vaak heel hard werken zonder directe financiële beloning. Je moet dus wel een lange adem hebben. Verder is het belangrijk dat je de hele wereld laat weten dat je bestaat. Ik ben heel erg bezig met het werven van klanten; ik heb een goede site, ben heel actief op Facebook en zorg ervoor dat veel van mijn spullen, goed gefotografeerd, op Marktplaats staan. Ook zorg ik voor goede vindbaarheid door mijn zoekwoorden zo te kiezen dat ik snel gevonden word. Hier helpt mijn man mij mee moet ik eerlijkheidshalve zeggen.

Je hebt geen spijt dus van je keuze, drie jaar terug, om het roer om te gooien? Ab-so-luut niet. Het is ontzettend prettig als je datgene kunt doen waar je hart ligt. Dan voelt werken niet als werken maar als het uitvoeren van een hobby. Wel eentje die behoorlijk uit de hand gelopen is. Dat wel.”

De feestdagen komen eraan. Doe jij nog bijzondere dingen in de maand december? 
Zelf vind ik Kerst een van de leukste periodes van het jaar. Sinterklaas beleven we natuurlijk ook want we hebben nog een zoontje van zes. Het Sinterklaasjournaal wordt dus iedere dag trouw bekeken en ook op pakjesavond pakken we uit.

Wat heb jij zelf op je verlanglijstje staan? Wij gaan deze maand verhuizen dus mijn verlanglijstje is veel te lang om op te noemen. Maar waar ik nu heel erg naar verlang is, zoals gezegd, de kerstperiode. Zo leuk om straks ons nieuwe huis en de winkel weer helemaal te hullen in de kerstsfeer waarbij de kleur rood bij mij altijd centraal staat. Het kerstgevoel begint bij mij overigens al in augustus, als de kerstproducten op de diverse beurzen worden gepresenteerd. Kan dus niet wachten tot ik weer helemaal los kan gaan.

Bron: http://www.marktplaatszakelijk.nl/ondernemen-op-gevoel/

Shoppen